Fiscul se razgandeste in privinta ajustarilor pentru depreciere. Noi prevederi din 2022.

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Un proiect legislativ recent publicat de Ministerul de Finante aduce in discutie regimul fiscal al ajustărilor pentru deprecierea creanțelor.

În conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, ajustările pentru deprecierea creanţelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, sunt deductibile în limita unui procent de 30% din valoarea acestora, dacă creanţele îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;
  2. nu sunt garantate de altă persoană;
  3. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului.

Prin Legea nr. 296/2020, prevederile mai sus menționate au fost modificate în sensul deducerii integrale a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, măsură aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020, aplicarea acestei măsuri a fost amânată, ca urmare a impactului bugetar, urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Luând în considerare solicitarea mediului de afaceri de susținere a fluxurilor financiare în contextul creșterii volumului creanțelor neîncasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, dar și pentru diminuarea impactului bugetar, este necesară modificarea prevederilor respective.

Ce schimbari urmareste sa aduca noul proiect ?

Se propune abrogarea modificării privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, adusă prin Legea nr. 296/2020, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pentru diminuarea impactului bugetar.
Totodată, având în vedere creșterea volumului creanțelor neîncasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, se propune majorarea limitei de deducere a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor de la 30% la 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Articole similare

Comentariul tau aici